• day-6-365-when-i-was-happy-to-hold-all-this-money-1_4
  • hole-1_4
  • splash-flickr-colors_4

Wyposażenie gastronomii ? podstawa właściwej pracy kuchni

restauracja chińskaŻadna szanująca się restauracja, kawiarnia, stołówka czy bar nie mogą sprawnie funkcjonować, jeżeli w ich wnętrzach nie znajdzie się odpowiednie wyposażenie gastronomii. Rynek oferuje tysiące produktów, mebli, urządzeń oraz akcesoriów, które doskonale sprawdzą się w tego typu przestrzeniach i będą dopasowane do rodzaju, wielkości pomieszczeń oraz typu serwowanych dań. Właściwie skomponowany sprzęt nie tylko ułatwia pracę całemu personelowi, ale i minimalizuje koszty eksploatacyjne, przez co jednorazowy wydatek na nowoczesny sprzęt jest bardziej opłacalny w dłuższej perspektywie czasowej, niż zaopatrywanie się w wyposażenie gastronomii z drugiej ręki czy gorszej jakości.

 Jeżeli maszyny będą się regularnie psuły i nie będą na tyle wygodne, aby możliwe było utrzymywanie ich w stałej higienie, szybko straci się potencjalnych klientów, a lokal będzie gorzej prosperował. Każdy restaurator powinien zdawać sobie sprawę z tego, że kuchnia i jakość przyrządzanych potraw są podstawą właściwego działania i sukcesem całego przedsięwzięcia, dlatego też jest to element, na którym absolutnie nie powinno się oszczędzać. Oczywiście nawet najlepszy sprzęt wykorzystywany w niewłaściwy sposób może zwiększyć ich problemowość i awaryjność, dlatego też ważne jest także to, aby obsługa i konserwacja urządzeń była wykonywana zgodnie z zaleceniami producenta. Wiele firm zajmujących się dystrybucją akcesoriów i części wyposażenia lokali gastronomicznych posiada w swojej ofercie pakiety szkoleniowe dla całego personelu konkretnej restauracji czy kawiarni, możliwe jest zatem szybkie przeszkolenie pracowników z zakresu obsługi pieca, zmywarki czy szafy chłodniczej, które posiadają dziesiątki nowych funkcji i których użytkowanie może nastręczać trudności, zwłaszcza na samym początku. Warto także ustalić harmonogramy pracowników indywidualnych, aby na bieżąco przeprowadzali przeglądy oraz zabiegi powiązane z konserwacją maszyn, takich jak chociażby mycie.

Właściwa eksploatacja przyrządów kuchennych pozwala nie tylko wydłużyć czas ich działania, ale i zwiększyć wydajność pracy kuchni. Wiadomo, że wyposażenie gastronomii znajdujące się w profesjonalnych kuchniach jest odpowiednio ostre i używane przez niedoświadczony personel może okazać się niebezpieczne, dlatego też każdy pracodawca powinien zadbać nie tylko o szkolenia z zakresu obsługi maszyn, ale i z zakresu zasad bezpieczeństwa. Pracownicy powinni mieć także dostęp do akcesoriów ułatwiających im pracę oraz zapewniających im stabilność działania. Korzystając z noży czy tasaków, powinni więc zakładać ochronne rękawice, które skutecznie ochronią ich dłonie przed pocięciem czy skaleczeniem, a także gumowe rękawiczki, które z kolei będą dbały o zdrowie konsumentów oraz ochronią żywność przed ewentualnym zanieczyszczeniem. Oczywiście należy pamiętać, że nawet najwyższej klasy sprzęt nie jest długowieczny i niezniszczalny, co odnosi się głównie do mebli, więc personel powinien pilnować, aby szafki nie były przeciążone naczyniami, a wózki i stojaki nadmiernie wyeksploatowane, co może skutkować nie tylko urazami obsługujących je osób, ale i uszkodzeniami kruchych akcesoriów, takich jak na przykład porcelana.

truskawkiOdpowiednio skomponowane i użytkowane wyposażenie gastronomii zapewnia także utrzymanie w stałej higienie samej żywności, półproduktów oraz gotowych dań, co jest podstawą w działaniu restauracji czy kawiarni. Od nich bowiem zależy jakość wydawanych posiłków, które są w końcu sednem całego biznesu, więc jeżeli nie będą zdrowe i smaczne, lokal szybko straci zainteresowanie konsumentów, niezwykle wyczulonych nawet na drobne potknięcia. Warto o nich dbać, ponieważ zwiększająca się z dnia na dzień konkurencja utrudnia utrzymanie się na rynku. Wszystkie osoby pracujące w kuchni powinny być zaopatrzone w rękawice, fartuchy oraz czepki, które będą stanowiły barierę ochronną w kontakcie z jedzeniem. Dodatkowo warto nabywać taki sprzęt, który w sposób intuicyjny pozwalałby pracownikom na zadbanie o odpowiednią jakość potraw. Producenci sprzętu oferują bogaty asortyment akcesoriów, takich jak chociażby deski do krojenia. Te współcześnie projektowane mają nie tylko ergonomiczne kształty, ale i kolory, dlatego też łatwiej unikać zanieczyszczenia pokarmów. Zielone deski przeznaczone są do krojenia warzyw, natomiast czerwone do mięsa, dlatego też personel łatwiej i sprawniej może przygotowywać ustalone menu. Producenci starają się tworzyć też swoje wyposażenie gastronomii tak, aby było jak najprostsze w stosowaniu i meblowaniu, dlatego też w ich ofercie pojawiają się całe ciągi gastronomiczne złożone z pojedynczych urządzeń i mebli, które można dowolnie zestawiać czy łączyć.

W taki sposób restauratorzy otrzymują kompletne wyposażenie, które pozwala im na kompleksową obsługę swoich klientów. W skład tego typu zestawów wchodzą między innymi blaty ze stali nierdzewnej, która doskonale sprawdza się w trudnych warunkach kuchennych ? wysokich temperaturach, stałej wilgoci oraz regularnym czyszczeniu, przez co meble i maszyny łatwo się dezynfekuje. Ze względu na to, że kuchnia jest miejscem najczęściej poddawanym kontrolom inspektoratu sanitarnego, warto zadbać o to, aby poziom higieny był możliwie jak najwyższy. Na rynku funkcjonuje wiele firm, które doskonale znają potrzeby i oczekiwania nie tylko samych właścicieli lokali gastronomicznych, ale i ich klientów, dzięki czemu wyposażenie może spełniać najważniejsze normy bezpieczeństwa, ergonomii i funkcjonalności. Do najważniejszych marek zaliczane są takie firmy, jak:

  • Dora Metal ? producent urządzeń i mebli ze stali nierdzewnej,
  • Convotherm ? producent wysokiej klasy urządzeń konwekcyjno-parowych z unikalnym i innowacyjnym systemem zamkniętym,
  • Activus ? wyspecjalizowana w sprzedaży i montażu sprzętu, wchodzącego w skład złożonych ciągów oraz kompleksowej obsługi począwszy od projektów aż po szkolenie personelu,
  • Sunny Wind Poland ? specjalista zajmujący się dystrybucją dużego i drobnego sprzętu gastronomicznego, od sztućców aż po duże meble do barów czy też 
  • Gort ? białostocka fabryka maszyn gastronomicznych.